January 22, 2025

In Vlaanderen is een echte prijsdaling op de woningmarkt zeldzaam, wat de vraag doet rijzen: hoevéél duurder worden de huizen in 2025? Om hier een antwoord op te geven, moeten we verschillende factoren tegen het licht houden. Laten we het simpel houden!

1. De nieuwe registratierechten

Vanaf 2025 betalen kopers voor een eerste gezinswoning nog maar 2% registratierechten in plaats van de eerdere 3%. In het verleden heeft een wijziging in de registratierechten altijd geleid tot een prijsstijging van woningen. Dit komt doordat kopers minder eigen spaargeld nodig hebben voor de registratierechten (waar je moeilijk voor kunt lenen), en verkopers durven vaak meer te vragen wanneer de belastingdruk lager is.

Toch zal dit effect in 2025 beperkt zijn. Het verschil van 1% is een relatief kleine wijziging in de totale kosten van een woning. Bovendien krijgen mensen die energiezuinig renoveren geen korting meer op de registratierechten, maar betalen zelfs 2% in plaats van de eerdere 1%. Dit kan het effect van de lagere registratierechten voor de overige kopers deels compenseren.

💰 Netto-effect? Hoogstens een kleine rimpeling in de prijzen.

2. De dalende rente

Rentevoeten en woningprijzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer de rente daalt, neemt de vraag naar leningen toe, wat de woningprijzen verder opdrijft. We zagen dit duidelijk in 2023, toen de rente met 2% steeg en het aantal afgesloten woonkredieten met maar liefst 35% daalde.

Nu gebeurt het omgekeerde: de rente daalt. Hoewel de daling in 2024 nog wat aarzelend was door onzekerheid op de markt, is deze daling in 2025 een feit. Het effect hiervan zal zeker merkbaar zijn, vooral omdat het aanbod van woningen nog altijd beperkt is. Denk aan de stijgende vraag door een ouder wordende bevolking, meer eenoudergezinnen, en studenten die de privémarkt onder druk zetten. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs.

💰 Netto-effect? Een prijsstijging van ongeveer 3%, volgens experts.

3. De nieuwe regels rond renovatie

Vanaf 2025 verdwijnen er een aantal voordelen voor wie energiezuinig renoveert. Ook de druk om snel over te stappen naar energielabel D neemt af, aangezien de overheid de deadline voor renovaties verlengt. Het langetermijnplan om naar labels C, B en A te gaan is zelfs tijdelijk stopgezet. Dit betekent dat jonge kopers wellicht minder druk ervaren om een pand met een slechte energiescore te renoveren. In het verleden waren verouderde woningen moeilijker te verkopen, maar nu zou deze trend kunnen omkeren.

💰 Netto-effect? Een lichte prijsstijging voor slecht geïsoleerde woningen.

Zoals het er nu uitziet, worden huizen in 2025 duurder. Dit is dus het moment om goed na te denken over de beste lening, de juiste verzekeringen en speciale formules die passen bij kleinere budgetten. Bij krediet@dvies helpen we u graag verder met het vinden van de meest voordelige oplossingen voor uw situatie, zodat u het meeste kunt halen uit uw budget. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen