July 13, 2023
Heb je geld nodig om een nieuwe woning te kopen? Zoek je naar extra budget om een nieuwe wagen op de kop te tikken? Of van plan om je huis grondig te renoveren? Het zijn allemaal geldige redenen die je kunnen aanzetten om een lening aan te gaan. Dit betekent natuurlijk niet dat je zomaar een lening gaat krijgen. Het kan immers zijn dat een financiële instelling niet meegaat in je verhaal en om een of andere reden de lening weigert. Maar wanneer wordt een lening geweigerd? En zijn er dan alternatieven om toch nog een lening af te sluiten?
Financiële instellingen en kredietverstrekkers zijn altijd voorzichtig bij het aanbieden van leningen. Begrijpelijk natuurlijk. Als kredietverstrekker wil je er immers zeker van zijn dat je het geleende bedrag na verloop van tijd gaat terugkrijgen. Better safe than sorry is een motto dat door vele kredietverstrekkers een warm hart wordt toegedragen. Wij overlopen graag enkele scenario's waarbij een lening kan worden geweigerd. Wanneer wordt een lening geweigerd?
Bij grotere bedragen gaat een kredietverstrekker allereerst de zwarte lijst van de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) controleren. Dit is een lijst die door de centrale bank toegankelijk is gemaakt voor alle officiële kredietverstrekkers in ons land. De lijst bevat een overzicht van kredietnemers die in het verleden hun plicht op afbetaling meerdere maanden na elkaar niet zijn nagekomen of nog steeds niet nakomen; de zogenaamde wanbetalers dus. Sta je op deze lijst dan bestaat de kans dat de kredietverstrekker je lening gaat weigeren. Geld lenen als je op de zwarte lijst staat, wordt heel moeilijk.
Naast het raadplegen van de zwarte lijst wil de bank ook een idee hebben van wie er nu precies een lening komt aanvragen. Hiermee bedoelen we dat er een soort van profielcheck gaat uitgevoerd worden. Zaken zoals een stabiele professionele situatie, een stabiel inkomen, de lopende leningen, de gezinssituatie,… worden allemaal in acht genomen bij het al dan niet goedkeuren of weigeren van je lening.
Als we het over leningen hebben dan is eigenlijk het eerste waarnaar wordt gekeken je financiële middelen. Hoeveel geld heb je op de spaarrekening staan, kan je maandelijks geld sparen, heb je een stabiel inkomen, is je inkomen voldoende om de lening terug te betalen en ga zo maar door. Blijkt dat je bijvoorbeeld niet genoeg verdient om de lening terug te betalen dan zal ze worden geweigerd.
Er bestaan een aantal mogelijkheden waarmee het misschien toch nog mogelijk is om een lening aan te gaan.
Het is niet omdat de ene kredietverstrekker geen samenwerking met jou ziet zitten dat een andere kredietverstrekker je automatisch ook in de koude gaat laten staan. Je kunt altijd eens proberen bij een andere financiële instelling.
Eventueel zou je ook kunnen overwegen om een minilening of enkele minileningen af te sluiten. Dit zijn leningen voor kleinere bedragen waarvoor in de meeste gevallen geen controle wordt gedaan bij de CKP. Ze worden binnen enkele minuten verschaft.
Indien je jouw aanwezigheid op de zwarte lijst in vraag stelt, kan je altijd een aangetekende brief sturen naar de Centrale Bank met de redenen waarom je onterecht op de lijst zou staan. In het andere geval is het wachten tot je van de lijst wordt geschrapt. Nadat je de laatste schulden hebt afbetaald, blijf je nog 1 jaar op de zwarte lijst staan.
Bij Kredietadvies bekijken we samen met jou wanneer en waarom een lening in jouw specifieke geval wordt geweigerd. Vervolgens gaan we ook na of er een oplossing mogelijk is.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.