Wie een huis koopt, gaat in de meeste gevallen een hypothecaire lening voor het huis afsluiten om zo de verkoper de aankoopprijs van de woning te kunnen overhandigen. Het kan echter ook anders. Zo bestaat er ook zoiets als een huis te koop op lijfrente. Je komt het niet al te vaak meer tegen, maar het kan een interessante oplossing zijn voor wie een woning wilt aanschaffen. We vertellen je graag wat een huis kopen op lijfrente precies betekent en wat de voordelen alsook nadelen zijn van deze aankoopmanier.
Wat is een huis te koop op lijfrente?
Kies je voor een aankoop op lijfrente dat ga je geen eenmalig bedrag betalen, maar dan betaal je de totale som van de aankoop in delen of ook wel schijven genoemd. Dergelijke aankoop bestaat meestal uit een voorschot, ook wel het boeket of bouquet genoemd, gevolgd door een maandelijkse rente, de annuïteit, die meestal geïndexeerd wordt.
Als het op lijfrentes aankomt, kan je twee soorten onderscheiden: de zogenaamde bezette lijfrente en de vrije lijfrente. In de meeste gevallen wordt de verkoop op lijfrente toegepast door iets oudere mensen die nog wel voor onbepaalde tijd in hun verkochte woning willen blijven leven. Ze blijven dus van het vruchtgebruik genieten. In dit geval spreken we van een bezette lijfrente. Een vrije lijfrente duidt logischerwijze op een verkoop op lijfrente waarbij de koper na de verkoop direct zelf van zijn onroerend goed kan gebruikmaken.
Een huis op lijfrente wordt nog steeds vaak via openbare verkopen aangeboden. Je moet dan wel rekening houden met de kosten van de openbare verkoop.
De voordelen van een huis te koop op lijfrente
- Voor de koper is er het grote voordeel dat je niet meteen financieel alles uit de kast moet halen om je woning op de kop te tikken. Je krijgt wat financiële ademruimte en soms moet er zelfs geen beroep worden gedaan op een hypothecaire lening.
- Met wat geluk verwerf je de woning tegen een veel lagere prijs dan de waarde van de woning. De betaalplicht vervalt immers als de verkoper komt te overlijden. Er wordt dan ook weleens over een kanscontract gesproken als we het hebben over een huis te koop op lijfrente.
- Als verkoper kan je van je woning blijven genieten als er voor de bezette lijfrentevorm wordt gekozen.
- Door het afbetalen in schijven beschik je de komende jaren over een gegarandeerd inkomen dat, mits zo afgesproken, ook zal stijgen als de index stijgt. Hoe duurder het leven, hoe hoger de lijfrente.
- Voor particulieren worden de inkomsten uit een lijfrente niet belast.
De nadelen van een huis te koop op lijfrente
- Net zoals je geluk kunt hebben dat de verkoper vroegtijdig sterft, kan je ook de pech hebben dat hij of zij het heel wat langer dan verwacht, uithoudt. Dan kan je op het einde van de rit heel wat meer betalen dan de waarde van de woning. Gelukkig bestaat er zoiets als de uiterste datum die je samen met de verkoper kunt vastleggen. Vaak houdt dit wel in dat er niet meer afbetaald moet worden, maar dat de verkoper er nog wel mag blijven wonen.
- Als verkoper kan je bij een bezette lijfrente nog wel van het vruchtgebruik genieten, maar de woning is wel niet meer van jou. Je erfgenamen hoeven op dat vlak dus ook niets meer te verwachten.
- Wie een woning op lijfrente koopt, kan niet genieten van een fiscaal voordeel.
- Je weet niet precies wanneer je als koper zelf in de woning zult kunnen trekken. Alles zal afhangen van de verkoper die tot zijn of haar dood in de woning mag blijven wonen.
- De kosten voor een aankoop op lijfrente liggen iets hoger dan deze van een klassieke aankoop.
Nog vragen over een huis kopen op lijfrente?
Wij raden je aan om zeker eens advies in te winnen bij de financiële experten van Kredietadvies. Bij het kopen van een huis op lijfrente zijn er immers heel wat zaken om rekening mee te houden en dan kunnen deze mensen wel wat licht in de duisternis brengen.