April 13, 2023
Bij de aankoop van een woning komt meer kijken dan de aankoopprijs alleen. Mensen onderschatten vaak de extra kosten die al gauw in de duizenden, ja zelfs tienduizenden euro’s, lopen. Een eigen inbreng is in de meeste gevallen daarom een echte must. Zeker nu banken niet meer staan te springen om de volledige aankoopprijs van een woning te ontlenen. Toch zien we dat veel mensen niet alleen 100% willen lenen, maar zelfs nog een stapje verder willen gaan om ook de extra kosten nog via een lening te betalen. Kan ik daarom tegenwoordig nog lenen aan 125 procent?
Op 1 januari 2020 kwam de Nationale Bank van België met een belangrijke regel die het landschap van de hypothecaire leningen voorgoed heeft veranderd. In deze regel, ook bekend als de regel van 90%, adviseert de NBB alle banken immers om zeer voorzichtig met het verstrekken van hypothecaire leningen om te gaan en niet meer dan 90% van de aankoopprijs van een woning te ontlenen. Het is maar een advies, maar wel een advies dat door vele kredietverstrekkers in de regel ook wordt toegepast. Het wordt er dus niet eenvoudiger op om nog een bank te vinden die je 100% gaat lenen. Toch kan het nog en zelfs beter… in sommige gevallen kan je zelfs nog 125 procent lenen.
De vraag die al van bij het begin van dit artikel op het tipje van onze tong lag, is natuurlijk “Kan ik tegenwoordig nog lenen aan 125 procent?”. Hoewel we net hebben uitgelegd dat er zelfs regeltjes zijn ingevoerd om dergelijke zaken aan banden te leggen, zijn er toch nog banken die via bepaalde constructies meegaan in het 125 procentverhaal. Een belangrijke vereiste in deze is natuurlijk wel dat je kunt aantonen dat je financieel sterk staat. Iemand met al verschillende eigendommen in zijn of haar bezit of iemand die elke maand een bedrag met 4 nulletjes verdient, zal sneller van deze gunstmaatregel van de bank kunnen genieten dan iemand die elke maand elke euro moet omdraaien om rond te komen.
We spreken in dit geval niet over 1 lening maar wel over 2 hypothecaire kredieten waarbij de kosten worden opgedeeld. Met één hypothecaire lening betaal je de aankoopprijs van de woning terug terwijl in de tweede lening de extra kosten worden verwerkt. We blijven wel benadrukken dat financiële solvabiliteit hier heel belangrijk is omdat de meeste banken tegenwoordig al geen voorstander zijn van 100% lenen, laat staan lenen aan 125 procent.
Het loont ook de moeite om eens contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies. Zoals de naam al aangeeft, zijn zij de experten als het op kredieten, leningen en andere financiële zaken aankomt. Interessant in het 125 procent verhaal is dat ze bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een aparte lening waarmee je de notariskosten kunt betalen. Op deze manier kom je al wel in de buurt van 125 procent van de aankoopprijs van de woning lenen. Ze geven je bovendien nog andere handige tips om toch nog dan extraatje te kunnen lenen. Contacteer ze vrijblijvend.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.