April 13, 2023

Nu de huizenmarkt op volle toeren draait, draaien ook de prijzen op volle toeren. Hier en daar zul je dan weleens gehoord hebben “Waarom waag je geen kans bij een openbare verkoop?”. Wie weet kan je op deze manier, met wat geluk, wel goedkoper een woning op de kop tikken. In principe zou dat kunnen, maar weet wel dat er aan een openbare verkoop ook voorwaarden en kosten verbonden zijn. En van deze kosten wordt vaak gezegd dat ze hoger zijn dan bij een onderhandse verkoop. Om goed voorbereid op huizenjacht te kunnen, zetten wij de kosten van een openbare verkoop graag voor jou op een rij.

Forfaitaire kosten en andere kosten bij een openbare verkoop

Bij een openbare verkoop kunnen we kosten de in twee categorieën verdelen; namelijk de zogenaamde forfaitaire kosten en de andere kosten. Laten we beide kostenposten eens van naderbij bekijken:

1. Forfaitaire kosten:

Naast de aankoopprijs van de woning zal je bij een openbare verkoop ook forfaitaire kosten moeten betalen. Onder deze forfaitaire paraplu vallen onder meer de registratie- en aktekosten en het honorarium van de notaris. Het gaat dus om een bepaald percentage van de aankoopprijs. We kunnen hier geen vast bedrag of percentage op kleven aangezien het percentage bepaald wordt door de regio waar jouw woning zich bevindt. De percentages zijn wel officieel vastgelegd. Bovendien heeft er nog een tweede factor invloed; de verkoopprijs. Hoe hoger de verkoopprijs van de woning, hoe lager de forfaitaire kosten die je zult moeten neertellen.

2. Andere kosten:

Naast de forfaitaire kosten bij een openbare verkoop kan er nog een heel lijstje aan andere kosten jouw richting uitkomen. Denk hierbij aan metingskosten, het betalen van een deel van de onroerende voorheffing, kosten voor jouw hypothecaire lening voor het huis en procedure- of publiciteitskosten. 

Vraag de notaris naar de kosten bij een openbare verkoop

Heel wat zaken waar je dus rekening mee moet houden en heel wat zaken waar geen vast bedrag aan gekoppeld kan worden. Gelukkig is er nog de notaris die de openbare verkoop organiseert. Hij of zij kan je perfect vertellen welke verkoopsvoorwaarden op de openbare verkoop van toepassing zijn en wat de extra kosten zoals de forfaitaire kosten, metingskosten en procedure- en publiciteitskosten zijn. Het loont dus zeker de moeite om je oor voor de openbare verkoop te luister te leggen bij de notaris. Zo voorkom je onaangename en dure verrassingen.

Het betalen van de kosten

Houdt er bovendien rekening mee dat de kosten binnen de 5 dagen moeten betaald worden. Hierbij rekenen we niet de aankoopprijs. Voor de aankoopprijs heb je normaal gezien wat meer tijd. Meestal heeft de koper tussen de 4 en 6 weken om het bedrag naar de notaris over te schrijven die het vervolgens naar de verkopers transfereert. 

Vragen over een openbare verkoop en een lening

Kredietadvies staat je graag bij in de aankoop van je woning. De experten van Kredietadvies hebben de kennis in huis om je alles te vertellen over de verschillende soorten hypothecaire leningen en over hoe het eraan toegaat bij een openbare verkoop.


Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen