July 13, 2023
Krediet kunnen opnemen, is een mensenrecht. Het klinkt misschien logisch in de oren, maar het is niet altijd even logisch. Voor vele mensen is het aanvragen van een klassieke lening een onbegonnen zaak en is het al op voorhand gedoemd om te mislukken. Gelukkig is er voor deze mensen een alternatief op de markt en dat is het microkrediet. Zo blijft het opnemen van krediet toch enigszins een mensenrecht. Wij vertellen je graag wat een microkrediet precies is en hoe het werkt.
Een microkrediet wordt vaak gelinkt aan buitenlandse projecten en mensen die vertoeven in ontwikkelingslanden en het daardoor moeilijker hebben om aan krediet te raken. Het begrip microkrediet moet echter ruimer worden genomen en wordt bijvoorbeeld ook lokaal toegepast. Er zijn voldoende mensen in Vlaanderen die omwille van hun leeftijd, financiële situatie of persoonlijke situatie geen kans op een klassieke lening maken. Ook deze mensen moeten toegang krijgen tot een vorm van krediet als ze bijvoorbeeld in hoofd- of bijberoep een zaak willen opstarten. Dus ook voor deze mensen kan een microkrediet in dit geval een oplossing bieden.
Kort samengevat; een microkrediet is een lening van een kleine som geld tegen een bepaalde rentevoet aan mensen die uitgesloten zijn van het klassieke systeem van leningen aanvragen en afsluiten. Bedoeling van dit krediet is dat het wel besteed wordt aan het opstarten of ondersteunen van een onderneming. Het is dus ook een soort van lening voor startende ondernemers.
Nu we weten wat een microkrediet precies is, kunnen we ook eens stilstaan bij hoe het microkrediet precies werkt. Er zijn in België een aantal instanties die naast klassieke leningen ook een microkrediet aanbieden. Bij het aanvragen van een microkrediet gaat in de meeste gevallen niet gekeken worden naar wat bijvoorbeeld je financiële situatie is of welke achtergrond je hebt. Bij deze vorm van krediet vormen namelijk je zakelijke plannen de basis voor het goedkeuren van je kredietaanvraag. Zoals al aangegeven, is het niet de bedoeling dat dit geld gaat gebruikt worden om bijvoorbeeld schulden af te betalen.
Na goedkeuring van de aanvraag gaan enkele instanties je zelfs voor een beperkte periode gratis begeleiden om zo de kans te vergroten dat het voorgestelde projectplan in een geslaagd project wordt omgezet. Niet alleen de kredietnemer, maar ook de kredietverstrekker haalt hier immers voordeel uit.
Voor de rest kan het microkrediet met een klassieke lening vergeleken worden. Het gaat vaak om iets lagere bedragen (van enkele honderden tot enkele tienduizenden euro’s) die binnen een bepaalde periode en tegen een bepaalde rente moeten terugbetaald worden.
Had je graag nog wat meer informatie over het microkrediet of weet je niet precies waar nu te starten, contacteer dan zeker eens de mensen van Kredietadvies. Zij kunnen je de ins en outs van een microkrediet vertellen en je op weg zetten om jouw onderneming een vliegende start te laten maken.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.