July 13, 2023
Vele mensen houden wel van het idee dat ze hun eigen baas kunnen zijn. Anderen hebben dan weer een jarenlange zelfstandige droom die ze eindelijk werkelijkheid willen zien worden. Ongeacht de reden is financiële hulp bij de opstart van een onderneming meer dan welkom. Je zult in vele gevallen immers eerst heel wat moeten investeren alvorens je van een rendabele return of investment kunt genieten. Gelukkig zijn er heel wat manieren en instanties die je hierbij kunnen helpen. Zo is er de lening voor startende ondernemers, maar zijn er ook andere opties zoals bepaalde overheidspremies, investeringsmaatschappijen en ja, waarom niet, crowdfunding.
De logische eerste stap is op zoek gaan naar iemand die jouw een lening voor startende ondernemers wilt verschaffen. Een bank is hierbij een logische keuze. Voor je de banken afschuimt, loont het de moeite om een gedetailleerd businessplan op te stellen. Wat is je idee, hoeveel moet je investeren om het rendabel te maken, wat is je eigen inbreng, hoe zie jij het op de korte en lange termijn evolueren en hoe onderbouw je deze prognose,… Het zijn allemaal zaken die je in je businessplan kunt opnemen en waar de bank je sowieso ook naar zal vragen. Heb je zelf al eigen middelen om bijvoorbeeld de huur van de ruimte te betalen en een deel te investeren dan heb je meer kans op slagen aangezien het risico voor de bank kleiner wordt.
Ga er niet van uit dat de bank je zomaar een lening voor startende ondernemers zal geven. Als ze er weinig potentieel in zien of als het teveel investeringen en een te lange termijn vraagt om rendabel te worden dan haken heel wat kredietinstellingen af en wordt een lening aangaan een moeilijk verhaal. Maak een overzichtelijk plan en overtuig eerst jezelf dat het de moeite waard is.
Ziet de bank geen toekomst in jouw onderneming of toch niet genoeg om je een lening voor startende ondernemers te verschaffen dan zijn risico-investeerders of de overheid nog een optie. Risico-investeerders kunnen zowel private als publieke investeerders zijn die wel mee in je verhaal willen stappen. De Participatiemaatschappij Vlaanderen is hier een voorbeeld van.
Een andere optie is om de steunmaatregelen en de subsidies van de verschillende overheden (federaal, gewestelijk, provinciaal of gemeentelijk) te bekijken. Wie als startende ondernemer op wat beroep kan doen, verschilt namelijk van regio tot regio. Er zijn echter wel degelijk steunmaatregelen, zoals via de Subsidiebank van VLAIO, die je als startende ondernemer kunnen helpen.
Mocht je toch niet in aanmerking komen voor een of andere premie of lukt het je niet om een investeerder of kredietinstelling van je idee te overtuigen dan is er nog altijd crowdfunding. In plaats van een lening voor startende ondernemers af te sluiten, ga je hierbij beroep doen op het enthousiasme en de investeringsbereidwilligheid van het grote publiek. Je deelt je idee met het grote publiek en bij het behalen van een bepaald bedrag zal je jouw idee in productie brengen of opstarten. De investeerders krijgen dan een aandeel in handen of kunnen het product dat je ontwikkelt tegen een beperkte prijs aankopen. Er zijn tegenwoordig tal van platformen waarop je jouw idee kunt lanceren en die je toelaten om wereldwijd op zoek te gaan naar investeerders. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Kickstarter.
Voor je de weg van de crowdfunding inslaat of de hulp inroept van familie of vrienden, loont het de moeite om eens contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies. Kredietadvies heeft haar naam niet zomaar gekozen. Ze staan klaar om je met raad en daad bij te staan in jouw zoektocht naar financiële middelen voor je startende onderneming.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.