July 13, 2023

Er zijn verschillende redenen waarom mensen eens onder nul gaan op hun zichtrekening. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je die bepaalde maand niet alleen de maandlasten van je lening moet aflossen maar ook de verzekering van je wagen en het kadastrale inkomen van je woning moet betalen. Op zich is er niets mis mee een keertje in het rood gaan, maar zoals bij zovele zaken is trop te veel en te veel is trop. Wij bekijken of je überhaupt onder nul kunt gaan op je zichtrekening en wat daar de gevolgen van zijn.

Kan je zomaar in het rood gaan?

Of en hoe diep je in het rood kunt gaan, hangt af van de formule die je bank hanteert. Daarom is het steeds interessant om eens je oor te luister te leggen bij je eigen bank. Heel wat banken passen nog steeds de negatief-voor-onbeperkte-duur-formule toe. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag onder nul kunt gaan (vaak enkele duizenden euro’s) maar dat je na 12 maanden wel terug op 0 moet staan op je zichtrekening. Andere gerelateerde formules zijn deze waarbij je maximaal 3 maanden negatief of maximaal één maand negatief mag staan.

Het is trouwens niet zo dat iedereen zomaar onder nul kan gaan op zijn of haar zichtrekening. De bank kan immers individueel gaan beslissen wie dit wel en wie dit niet kan. Ben je een wanbetaler waarmee de bank of een andere kredietverstrekker in het verleden al moeilijkheden heeft gehad dan is de kans groot dat de bank je verplicht om eerst je saldo van de zichtrekening aan te vullen alvorens je nog extra geld kunt uitgeven.

De kosten van een zichtrekening onder nul 

Het lijkt misschien gratis op het eerste zicht, maar dat is het niet. Het is zelfs zo dat onder nul gaan je vaak rond de 10% interesten op jaarbasis kost. De banken hanteren hierbij het wettelijk vastgelegde maximum en kiezen er ook vaak voor om dat maximum door te rekenen aan hun klanten.

Conclusie van een zichtrekening onder nul

Kan ik onder nul gaan op mijn zichtrekening? Ja. Is het interessant om onder nul te gaan? In sommige gevallen. Kost het mij geld om onder nul te gaan? Zeker en vast. De mogelijkheid om onder nul te gaan, is zeker interessant als je het bijvoorbeeld eens een maand moeilijker hebt om de eindjes aan elkaar te knopen. De bank zal je op dat moment maar al te graag voor een korte periode en zonder dat je daarvoor een officiële lening moet afsluiten wat geld voorschieten. Toch is het aan te raden om dit zoveel mogelijk te vermijden. De leuze ‘geld lenen, kost geld’ is immers ook van toepassing op het onder nul gaan op je zichtrekening. Kun je het geld op je zichtrekening aanzuiveren zodat je niet meer onder nul staat, doe dit dan.

Vragen over leningen, zichtrekeningen en spaarrekeningen

Heb je nog vragen over leningen, zichtrekeningen, spaarrekeningen of andere financiële zaken aarzel dan niet om de mensen van Kredietadvies te contacteren. Ze geven je maar al te graag advies in jouw zoektocht naar de beste lening mocht je dringend geld nodig hebben waardoor je niet telkens onder nul moet gaan op je zichtrekening.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen