July 13, 2023

In de online wereld zien we een betaalmethode die steeds populairder wordt; achteraf betalen. Het is zonder meer de betaalwijze die de grootste groei van de afgelopen jaren kent. Niet echt onlogisch als je denkt hoeveel voordelen voor zowel de consument als voor de verkoper hieraan verbonden zijn. In theorie blijft achteraf betalen echter een betalingsuitstel en daar zijn ook risico’s en nadelen aan verbonden. Wij bekijken hoe achteraf betalen precies werkt en wat de voordelen, nadelen en risico’s zijn.

Wat is achteraf betalen precies?

Het principe van achteraf betalen, is heel eenvoudig. Je gaat als consument een product bestellen en krijgt de mogelijkheid om het eerst uit te proberen of in realiteit te zien voor je het moet betalen. 

Wat zijn de voordelen van achteraf betalen?

  • Het aanbieden van achteraf betalen, verbetert de klantenervaring en zal tot meer inkomsten en verkopen leiden. Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken. Als klant ben je sneller geneigd om producten te bestellen aangezien je ze nog altijd kosteloos kunt terugsturen. Zeker binnen de kledingwereld wordt het principe van achteraf betalen enorm door de klant gewaardeerd. Je kunt je kledingstukken online bestellen en ze net zoals in de winkel beoordelen vooraleer je ze ook daadwerkelijk koopt.
  • Zoals net aangehaald leidt het toepassen van deze betalingsmethode tot meer inkomsten en dit ondanks dat er heel wat producten ook retour worden gestuurd. We zien namelijk dat mensen over het algemeen ook meer producten gaan bestellen en uiteindelijk kopen dan wat ze normaal zouden bestellen en kopen.

Wat zijn de risico’s en nadelen van achteraf betalen?

Achteraf betalen, klinkt misschien allemaal mooi nu je alle voordelen op een rij hebt gezien, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Om het onderwerp zo objectief mogelijk te benaderen, vermelden we ook even de nadelen en risico’s van achteraf betalen:

  • Voor de webwinkel levert achteraf betalen heel wat meer werk op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat over het algemeen de inkomsten en de verkoop dankzij deze verkoopmethode wel stijgen, maar dat bijvoorbeeld ook de retourzendingen gigantisch toenemen. Dit betekent meer werk om dit allemaal te verwerken. En meer werk betekent ook meer geld nodig om al dit werk uit te voeren.
  • Voor een paar procent van de gevallen waarbij achteraf betalen wordt toegepast, krijgen webwinkels met wanbetalers te maken. Geen leuk fenomeen natuurlijk. Je kunt je hiertegen deels indekken door gebruik te maken van bepaalde platformen zoals Klarna, maar dan betaal je natuurlijk ook voor deze diensten. Via hen kan je, als herinneringen niet helpen, wel een incassotraject opstarten. 
  • Zoals al eerder aangehaald, is achteraf betalen niets anders dan een ander woord voor betalingsuitstel. Je loopt dus het risico dat je, net zoals bij minileningen en kredietkaarten, te maken krijgt met mensen die het op dit moment al moeilijk hebben om alles te betalen en die zich via achteraf betalen nog dieper in de schulden gaan steken. Het is ook bijzonder moeilijk om nadien je geld via deze mensen terug te krijgen omdat ze al niets hebben en vaak al met bepaalde afbetalingsplannen werken. 

Vragen over betalingsuitstel of uitstel van je lening?

Zit je nog met vragen over het uitstellen van je lening of over het achteraf betalen en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden, neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met Kredietadvies. Zij zijn al jaar en dag dé specialisten als het op onderwerpen rond leningen en krediet aankomt.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen