December 27, 2023
Studeren is een investering in je toekomst, maar het kost ook geld. De kosten van een studie liggen hoog en zeker voortstuderende kinderen op een hogeschool of universiteit kosten je een flinke duit. Gelukkig zijn er in België verschillende mogelijkheden om je studie te financieren, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je budget. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste opties om geld te lenen voor je studie.
Voor je eerste bachelor- en masteropleidingen betaal je in België studiegeld, dat afhankelijk is van het aantal studiepunten dat je opneemt en van je persoonlijke situatie. De bedragen liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland, omdat de opleidingen gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid. Voor bepaalde master-na-masters en specialisatieopleidingen kan het studiegeld hoger liggen. Je kunt het exacte bedrag voor jouw opleiding berekenen op de website van je onderwijsinstelling.
Naast het studiegeld moet je ook rekening houden met andere studiekosten, zoals cursusmateriaal, boeken, IT-apparatuur, reis- en verblijfskosten, telefoon- en internetabonnementen, enz. Deze kosten kunnen variëren naargelang de gekozen opleiding, maar je kunt rekenen op een budget van 300 tot 600 euro per jaar. Alles tezamen koste het dus heel wat centjes om je studie te financieren.
Een van de mogelijkheden om je studie te financieren, is het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse overheid. Dit is een financiële tegemoetkoming die je niet hoeft terug te betalen. De toekenning en het bedrag van de studietoelage hangen af van je nationaliteit, je gezinsinkomen, je gezinssamenstelling en je studieprestaties. Je kunt een studietoelage aanvragen als je ingeschreven bent met een diplomacontract of een creditcontract voor ten minste 27 studiepunten in een bachelor-, graduaats-, master- of lerarenopleiding.
De aanvraag voor een studietoelage moet je online voor een bepaalde periode indienen. Als je al eerder een studietoelage hebt ontvangen, wordt je aanvraag automatisch verlengd.
Als je geen recht hebt op een studietoelage of als deze niet voldoende is om al je kosten te dekken, kun je ook overwegen om een studielening af te sluiten bij een bank. Dit is voor vele jongeren de aangewezen manier om hun studie te financieren. Een studielening is een persoonlijke lening op afbetaling waarmee je alle kosten die verband houden met hoger onderwijs kunt financieren, zoals inschrijvingsgeld, cursusmateriaal, reis- en verblijfskosten, enz. Je kunt een studielening aanvragen voor elke soort opleiding in België of in het buitenland.
Een studielening kun je online aanvragen bij verschillende banken of je kunt het advies inwinnen van een financieel onafhankelijke adviseur zoals Kredietadvies die je een breder bankoverschrijdend inzicht kan geven. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een lening, zoals meerderjarig zijn, een domicilie hebben in België en over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikken. De bank zal ook naar je kredietwaardigheid kijken en eventueel om bewijsstukken vragen.
Het bedrag, de looptijd en de rentevoet van de studielening hangen af van je persoonlijke situatie en van de bank waarbij je de lening aanvraagt. Let wel op, geld lenen kost ook geld. Je moet dus goed nadenken of je de lening kunt terugbetalen en of het de moeite waard is om je in de schulden te steken voor je studie.
Een laatste mogelijkheid om je studie te financieren is het aanvragen van een studiebeurs van een andere organisatie dan de Vlaamse overheid of een bank. Er bestaan namelijk verschillende stichtingen, verenigingen of bedrijven die beurzen aanbieden aan studenten die aan bepaalde criteria voldoen, zoals studierichting, afkomst, verdienste, talent, enz. Deze beurzen kunnen eenmalig of jaarlijks zijn, en variëren in bedrag en voorwaarden.
Een voorbeeld van zo'n organisatie is de Belgian American Educational Foundation (BAEF), die beurzen aanbiedt aan Belgische studenten die een master- of doctoraatsopleiding willen volgen in de Verenigde Staten. Andere voorbeelden zijn de Koning Boudewijnstichting, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Erasmusprogramma, enz.
Zoals je ziet, zijn er in België verschillende mogelijkheden om je studie te financieren. Afhankelijk van je situatie en je behoeften, kun je kiezen voor een studietoelage, een studielening of een studiebeurs. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden, de bedragen en de gevolgen van elke optie. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw toekomst. Voor al deze informatie en nog veel meer kan je ook terecht bij Kredietadvies. Kredietadvies helpt elk jaar honderden studenten bij het zoeken en vinden van de geschikte studielening. Neem hier contact met hen op voor meer informatie en een oplossing op maat.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.