May 5, 2023
Met de wereld van het Internet aan je voeten is het eenvoudiger dan ooit om een lening af te sluiten. Daarnaast is het ook eenvoudiger dan ooit om zaken te vergelijken en simulaties te maken. Je hebt werkelijk niet meer nodig dan een computer en Internet om financieel je leningslag te slaan. Maar hoe begin je nu aan het simuleren van een hypothecaire lening en zijn er valkuilen waar ik rekening mee moet houden? Een simulatie van een hypothecaire lening kan een goede eerste stap zijn, maar laat dit geen stap in het onbekende zijn. Lees ons tips, adviezen en weetjes en ga met een rugzak vol kennis op krediettrip.
Staar je niet blind op de rentevoet die je bij een bank via een simulatie krijgt. Controleer ook of er geen andere bindende voorwaarden aan het afsluiten van de lening verbonden zijn. Men durft weleens de prijs van verzekeringen zoals de brandverzekering en de schuldsaldoverzekering verhogen om zo een lage rentevoet te compenseren. Wees steeds voorzichtig als dergelijke deals bij het simuleren van een hypothecaire lening worden aangeboden.
Wil je echt de beste hypothecaire lening? Stop dan niet nadat je 1 simulatie van een hypothecaire lening hebt gemaakt. Ga een stap of meerdere stappen verder en durf de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Enkel zo zul je aan de beste voorwaarden kunnen lenen. Leg ze naast elkaar neer, lees zeker ook de kleine lettertjes en neem dan een beslissing.
Durf te onderhandelen. Wat je in een offerte van een kredietverstrekker bij het simuleren van een hypothecaire lening te zien krijgt, zijn niet altijd de beste voorwaarden. Nadat je een aantal offertes hebt gesimuleerd, is het tijd om met de beste offerte naar de andere financiële instellingen te stappen. Leg ze voor wat je hebt gesimuleerd en ga na of ze nog iets aan hun offerte kunnen veranderen. Vaak is er nog ruimte voor verbetering. Het vraagt misschien wat meer tijd maar het kan je op het einde van de rit wel duizenden euro’s besparen.
Bij het simuleren van een hypothecaire lening wordt al snel naar de rentevoet gekeken om een beslissing te nemen. De rente is belangrijk, maar niet hét belangrijkste. Belangrijker is namelijk om het gehele kostenplaatje op jaarbasis te bekijken; het zogenaamde JKP of jaarlijkse kostenpercentage. Dit percentage houdt niet alleen rekening met je rentevoet, maar ook met extra kosten. Onder extra kosten verstaan we zaken zoals bijkomende verzekeringen (schuldsaldoverzekering, brandverzekering,…), commissielonen en eventuele administratieve kosten.
Laten we nog even kort samenvatten waar je op moet letten bij het simuleren van een hypothecaire lening:
Bij kredietadvies maken we graag samen met jou een simulatie van je hypothecaire lening. Onze experts kennen de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers en kunnen je zo het beste JKP voorleggen.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.