November 7, 2024
Heb je erover nagedacht om te gaan samenwonen met iemand die schulden heeft? Dan vraag je je misschien af of je ook aansprakelijk wordt voor die schulden en wie de schulden gaat afbetalen. Het antwoord hangt af van de manier waarop je gaat samenwonen. Er zijn twee vormen van samenwonen: feitelijk samenwonen en wettelijk samenwonen.
Je hebt misschien al gehoord dat er twee vormen van samenwonen bestaan: wettelijk en feitelijk. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? En welke vorm past het best bij jouw situatie? Zeker als we het hebben over het gaan samenwonen met iemand met schulden is uitleg bij deze twee vormen van samenwonen cruciaal.
Wettelijk samenwonen doe je door een verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand van je gemeente. Je hoeft niet per se een liefdesrelatie te hebben met je partner, het kan ook gaan om een familielid of een vriend. Door wettelijk samen te wonen, krijg je meer rechten en plichten dan feitelijke samenwoners. Zo moet je bijvoorbeeld bijdragen aan de kosten van het huishouden, ben je mee verantwoordelijk voor de schulden van je partner en heb je inspraak over de gezinswoning. Ook heb je recht op een deel van de erfenis als je partner overlijdt, tenzij die anders bepaalt in een testament.
Feitelijk samenwonen betekent dat je gewoon op hetzelfde adres woont met je partner, zonder dat je daarvoor iets moet verklaren of registreren. Je hebt dan meer vrijheid, maar ook minder bescherming dan wettelijke samenwoners. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op elkaars erfenis, tenzij je dat vastlegt in een testament. Je bent ook niet verplicht om mee te betalen aan de huishoudelijke kosten of de schulden van je partner. Als je uit elkaar gaat, kun je ook makkelijker vertrekken, zonder veel formaliteiten.
Nu je het verschil kent tussen feitelijk en wettelijk samenwonen en je waarschijnlijk ook al hebt gelezen dat je bij wettelijk samenwonen mee verantwoordelijk bent voor de schulden van de persoon waarmee je samenwoont, ga we nu iets dieper hierop in.
Als je feitelijk gaat samenwonen met iemand die al schulden heeft, dan word je niet aansprakelijk voor die schulden. Elke partner blijft eigenaar van zijn of haar eigen spullen, loon en schulden. Dit betekent dat de schuldeiser alleen de partner die de schuld heeft gemaakt kan aanspreken. Maar let op: als je samen iets koopt en daardoor schulden maakt, dan kunnen die schulden wel bij beide partners worden ingevorderd. Ook kan de schuldeiser beslag leggen op alle spullen die in de woning zijn, ook al zijn ze niet van jou. Je moet dan bewijzen dat jij de eigenaar bent van die spullen, wat niet altijd makkelijk is.
Als je wettelijk gaat samenwonen met iemand die al schulden heeft, dan word je ook niet aansprakelijk voor die schulden. Alle schulden blijven van de persoon die ze heeft, op het moment dat je gaat samenwonen. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Ten eerste moet je bijdragen in de kosten en de lasten van de samenwoning, elk in verhouding tot je inkomsten. Ten tweede kun je beide aangesproken worden voor de schulden die één van jullie heeft gemaakt voor jullie samenleving of de kinderen. Dit zijn de zogenaamde gezinsschulden. Ten derde ben je ook aansprakelijk voor de fiscale schulden van je partner. Dit betekent dat de belastingdienst beide partners kan aanslaan voor de belastingen die één van hen verschuldigd is. Net als bij feitelijk samenwonen, kan de schuldeiser ook beslag leggen op alle spullen die in de woning zijn, ook al zijn ze niet van jou.
Samenwonen met iemand die schulden heeft is dus niet zonder risico's. Je kunt deze risico's beperken door vooraf een samenlevingsovereenkomst op te maken waarin je afspraken maakt over jullie financiën en bezittingen. Zo kun je veel problemen achteraf voorkomen.
Gaan samenwonen met iemand met schulden is een grote stap, maar ook een spannende uitdaging. Je houdt van je partner en je wilt hem of haar steunen in deze moeilijke situatie. Samen kunnen jullie een plan maken om de schulden af te lossen en een gezonde financiële toekomst op te bouwen. Het is belangrijk om goed te communiceren over jullie verwachtingen, verantwoordelijkheden en doelen.
Als je twijfelt over wat het beste is voor jouw situatie of als je graag financieel advies wilt inwinnen over bijvoorbeeld leningen of verzekeringen in een dergelijke situatie dan kan je steeds bij Kredietadvies terecht. Contacteer ze vrijblijvend voor meer informatie en voorkom dat schulden je relatie onder druk zetten. Gaan samenwonen met iemand met schulden hoeft geen probleem te zijn, als je maar samenwerkt en elkaar respecteert.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.