July 13, 2023
Een abonnement daar, een verzekering hier… je zou ervan verschieten hoeveel mensen elke maand tientallen euro’s betalen voor iets dat ze niet nodig hebben of amper gebruiken. In deze tijden van hoge energieprijzen, inflatie en ga zo maar door loont het dan ook de moeite om al deze zaken eens tegen het licht te houden. Je zou zo maar even enkele honderden euro’s per jaar kunnen besparen. De abonnementen laten we deze keer even links liggen. In dit artikel zetten we mijn verzekeringen op een rij. Welke verzekeringen hebben de meeste mensen? Zijn ze wel verplicht? En is er misschien een manier om het goedkoper aan te pakken of je goedkoper te laten verzekeren?
Voor je al mijn verzekeringen op een rij zet, is het handig om te weten welke zaken wettelijk verplicht zijn. Je wilt immers enkel schrappen wat je wettelijk niet moet hebben. Zo is het bij wet verplicht om een autoverzekering te hebben als je een wagen in het bezit hebt. Daar kan je niet onderuit. Deze verzekering is belangrijk en verplicht omdat ze niet alleen eventuele schade aan jouw wagen gaat dekken, maar ook de schade die je aan een ander voertuig veroorzaakt. Zo heb je als ‘ongewild’ slachtoffer altijd de garantie dat je onkosten worden vergoed.
Veel andere verzekeringen zijn er eigenlijk niet verplicht… tenzij je misschien een beroep uitoefent waarbij beroepsaansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. Denken we maar aan dokters of architecten. Zij zijn verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Net zoals je werkgever dan weer een verzekering moet afsluiten om ongevallen tijdens de werkuren of op weg naar het werk te dekken. Veel mensen denken ook dat een brandverzekering wettelijk verplicht is, maar dat is niet het geval. Toch kan het wel geen wettelijke maar een contractuele verplichting zijn. De bank of financiële instelling kan dit immers als voorwaarde voor het verlenen van een hypotheek in hun contractuele voorstel opnemen. Bovendien raden wij iedereen altijd aan om dit ook standaard gewoon af te sluiten. Ook de schuldsaldoverzekering is een van die verzekeringen die niet verplicht, maar in vele gevallen wel aan te raden is.
Alle andere verzekeringen zijn dus niet verplicht.
Door mijn verzekeringen op een rij te zetten, kan je misschien eens kijken of er geen mogelijkheid bestaat om alle verzekeringen, ook bekend als polissen, binnen één maatschappij samen te bundelen of samen te voegen. Het samenvoegen van verzekeringen kan je soms leuke kortingen opleveren. Financiële instellingen stellen vaak zelf voor: Als je met die verzekering ook naar ons komt dan… Check zeker ook eens of de onderneming waar je werkt geen collectieve verzekering voorstelt. Je beschikt zo bij je onderneming misschien over een hospitalisatieverzekering, maar wist je dat het waarschijnlijk mogelijk is om de andere gezinsleden tegen een interessante premie aan dezelfde verzekering toe te voegen? Het zijn maar enkele zaken die je kan toepassen om je verzekeringskosten op jaarlijkse basis te verminderen.
Nu je alle verzekeringen eens op een rij hebt gezet, zit je misschien nog met andere vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt. In dat geval kan je ook vrijblijvend bij Kredietadvies terecht. Een team van financiële experten helpt je graag bij het uitstippelen van jouw financiële traject.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.