April 13, 2023
Bij het overlijden van je ouders of van een ander dierbaar familielid of dierbare kennis, kan het zijn dat je samen met de notaris rond de tafel komt te zitten als erfgenaam. Samen met andere familieleden en kennissen wordt dan gesproken, eventueel met behulp van een testament, over de verdeling van de erfenis. Terwijl in vele gevallen de woning onder de hamer gaat, komt het soms voor dat een familielid de woning wenst te behouden. In dat geval zal hij of zij de andere erfgenamen moeten uitkopen. Eenvoudiger gezegd dan gedaan natuurlijk aangezien het vaak om een serieuze som geld gaat. In dat geval kan een lening misschien een uitkomst bieden.
Bij het uitkopen van de erfgenamen is het belangrijk om zicht te krijgen op de werkelijke waarde van de woning. Enkel dan kan een overeenkomst met de andere erfgenamen worden getroffen. Je zou hiervoor advies kunnen vragen bij de notaris zelf. Nog beter is echter om op een onafhankelijke expert beroep te doen. Op deze manier vermijd je niet alleen partijdigheid, maar doe je ook beroep op de kennis van iemand die dag in dag uit met dergelijke zaken bezig is. Op basis van zijn of haar schatting kan je vervolgens met de hulp van de notaris aan de eigenlijke verdeling beginnen en de uitkoopsom in onderling overleg bepalen.
Je erfgenamen uitkopen, het klinkt misschien een fluitje van een cent, maar dat is waar net het schoentje vaak wringt… centen. Je hebt dan wel recht op een deel van de woning, maar de rest van de waarde van de woning moet je nog ophoesten om de andere erfgenamen te betalen. Serieuze sommen die niet iedereen zomaar bij de hand heeft. In dit geval kan de bank je via een hypothecaire lening te hulp schieten. Het gaat dan wel over een erfenis, maar in feite is het niet anders dan een verkoop-aankoopverhaal waarbij de andere erfgenamen in dit geval de verkopers zijn.
Een alternatief voor de hypothecaire lening is het aangaan van een renteloze lening bij diezelfde erfgenamen. Je spreekt dan met de erfgenamen af dat je het verschuldigde bedrag in termijnen aan hen zal terugbetalen. Eventueel, als iedereen hiermee akkoord is, kan dat op renteloze basis. Dit alles leg je best ook contractueel vast.
Voor het toekennen van een hypothecaire lening waarmee je de erfgenamen kunt uitkopen, gaat een bank dezelfde voorwaarden stellen als voor een klassieke hypothecaire lening. Zo zal gekeken worden naar je inkomsten, je solvabiliteit in het algemeen, of je al andere leningen hebt lopen, of je niet op de zwarte lijst staat en ga zo maar door. Het gaat om de klassieke checks die iedereen bij het aanvragen van een lening moet doorlopen.
Heb je nog vragen over het uitkopen van erfgenamen of van je ex-partner dan kan een onafhankelijk adviesorgaan zoals Krediet@dvies je hierbij helpen. Met hun expertise en ervaring zoeken ze samen naar een gepaste oplossing.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.