January 19, 2024
Als je een zelfstandige in bijberoep bent, kan je soms nood hebben aan extra financiële middelen om je activiteit te ondersteunen of uit te breiden. Een lening kan dan een oplossing zijn, maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten en welke voorwaarden gelden er? In dit artikel geven we je enkele tips en adviezen om een lening aan te vragen als zelfstandige in bijberoep.
Een zelfstandige in bijberoep is iemand die naast zijn hoofdberoep (als werknemer of ambtenaar) een zelfstandige activiteit uitoefent. Je moet hiervoor ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en een ondernemingsnummer hebben. Je moet ook sociale bijdragen betalen, maar deze zijn lager dan voor een zelfstandige in hoofdberoep. Je hebt recht op dezelfde fiscale voordelen als een zelfstandige in hoofdberoep, zoals de aftrek van beroepskosten en de investeringsaftrek.
Een lening kan je helpen om je zelfstandige activiteit te financieren, bijvoorbeeld om materiaal, voorraad, machines of een bedrijfsvoertuig aan te kopen of om je werkkapitaal te verhogen, zodat je voldoende cashflow hebt om je leveranciers, klanten en belastingen te betalen. Dit extra geld kan ook nuttig zijn om een investering te doen die je rendement of omzet kan verhogen, zoals het verbeteren van je website, het volgen van een opleiding of het uitbreiden van je klantenbestand.
Als je een lening wil aanvragen als zelfstandige in bijberoep, is het opstellen van een goed businessplan opstellen een eerste belangrijke stap. Het businessplan is een document waarin je je activiteit, je doelstellingen, je marktanalyse, je financieel plan en je terugbetalingscapaciteit beschrijft. Een businessplan is niet alleen belangrijk om jezelf te overtuigen van de haalbaarheid van je project, maar helpt ook om potentiële kredietverstrekkers te overtuigen van de rentabiliteit en de solvabiliteit van je onderneming.
Vervolgens moet je op zoek gaan naar de meest geschikte kredietformule voor jouw situatie. Er bestaan verschillende soorten leningen voor zelfstandigen in bijberoep, zoals:
Om de beste kredietvoorwaarden te krijgen, moet je verschillende offertes vergelijken en rekening houden met de rentevoet, de looptijd, de kosten en de waarborgen die gevraagd worden. Je moet ook nagaan of je in aanmerking komt voor bepaalde subsidies, premies of waarborgregelingen die je lening kunnen vergemakkelijken of goedkoper maken. Tot slot moet je je lening aanvraag indienen bij de gekozen kredietverstrekker, samen met de nodige documenten, zoals je identiteitskaart, je ondernemingsnummer, je inkomstenbewijzen, en indien aanwezig je balans en je resultatenrekening. Heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Om het bos door de bomen te blijven zien, is het raadzaam om contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies. Contacteer ze hier voor meer informatie.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.