January 22, 2025
Je hebt eindelijk je droomwoning gevonden, maar bij de aankoop blijkt dat je onvoldoende spaargeld hebt om de notariskosten te dekken. Wat nu? Het lijkt misschien onmogelijk om het volledige aankoopbedrag én de bijkomende notariskosten te lenen, maar dat is niet het geval. Met een extra borgstelling of pandsteller kan je kredietaanvraag wel degelijk een succes worden. In deze blog leggen we uit hoe dit precies werkt en waarom een borgstelling een belangrijke rol kan spelen bij het verkrijgen van een lening.
De Nationale Bank van België heeft al enkele jaren strikte regels opgesteld voor het verstrekken van hypothecaire leningen. Zo moeten kredietnemers in principe minstens 10% van de aankoopprijs en kosten zelf inbrengen. In sommige gevallen kan de vereiste eigen inbreng zelfs oplopen tot 20%. Heb je niet de benodigde eigen inbreng? Dan kan je lening bij sommige kredietgevers worden afgewezen.
Toch is er geen reden om meteen te wanhopen. Er zijn altijd uitzonderingen mogelijk, vooral als je bereid bent om een borgstelling toe te voegen aan je lening.
Het is mogelijk om een lening aan te gaan die niet alleen het volledige aankoopbedrag dekt, maar ook de notariskosten. Dit kan vooral belangrijk zijn als je niet genoeg spaargeld hebt om deze bijkomende kosten zelf te betalen. In zulke gevallen is het raadzaam om een gespecialiseerde kredietbemiddelaar in te schakelen, zoals Kredietadvies. Wij werken samen met diverse kredietverstrekkers en kunnen je helpen de best mogelijke lening te vinden. We kennen de producten van verschillende banken en begeleiden je door het volledige aanvraagproces.
Een effectieve manier om de kans op goedkeuring van je lening te vergroten, is door een bijkomende borgstelling in je hypotheeklening op te nemen. Dit betekent dat een familielid of vriend zich borg stelt voor jouw lening. Als jij je lening niet meer kunt terugbetalen, is deze persoon verantwoordelijk voor het betalen van het bedrag. Dit biedt de kredietverstrekker meer zekerheid en vergroot de kans dat je lening wordt goedgekeurd.
Een borgsteller kan een familielid zijn, zoals je ouders, grootouders, broer, zus of zelfs een goede vriend. Dit zorgt ervoor dat de bank minder risico loopt, wat de kans vergroot dat ze akkoord gaan met jouw lening.
Een extra borgstelling hoeft niet voor de volledige duur van je hypotheeklening te gelden. Als het openstaande kapitaal van je lening na enkele jaren onder de 90% komt, kun je samen met de bank overleggen om de borgstelling uit het contract te verwijderen. Dit betekent dat je familielid of vriend niet langer verantwoordelijk is voor je lening, mits er geen problemen zijn met de terugbetaling. Kredietadvies kan je helpen bij deze onderhandelingen, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over het proces.
Bij het aanvragen van een hypotheek kan een borgstelling of pandsteller het verschil maken. Het is echter belangrijk dat je goed nadenkt over de implicaties. Als borgsteller neem je een grote verantwoordelijkheid op je, dus het is essentieel om volledig op de hoogte te zijn van alle voorwaarden. Bij Kredietadvies besteden we veel aandacht aan de begeleiding van zowel de kredietnemer als de borgsteller. We zorgen ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is over zaken zoals de looptijd van de lening, het maandbedrag en de gegeven waarborgen.
Bij Kredietadvies helpen we je graag om de juiste lening te vinden, zelfs als je niet over voldoende spaargeld beschikt voor de notariskosten. We bieden persoonlijke begeleiding en zorgen ervoor dat je het proces begrijpt en goed voorbereid bent. Maak een afspraak met een van onze experts en ontdek hoe een extra borgstelling je kan helpen om je droomwoning te realiseren!
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.