August 30, 2023
De huurwaarborglening is een interessante optie voor mensen die moeite hebben om een huurwaarborg te betalen. Het is een renteloze lening die je helpt om een kwaliteitsvolle en betaalbare woning te vinden in Vlaanderen. Voor we bekijken of je recht hebt op de huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds, wat de voorwaarden zijn en hoe je ze kunt aanvragen, laten we starten met het beantwoorden van de vraag wat een huurwaarborg precies is.
Een huurwaarborg is een som geld die je als huurder betaalt aan de verhuurder om hem te beschermen tegen mogelijke schade aan de woning. De huurwaarborg is niet wettelijk verplicht, maar staat meestal wel in het huurcontract. De hoogte en de manier van betaling van de huurwaarborg kunnen verschillen naargelang de regio en de datum van het huurcontract. Er zijn verschillende mogelijkheden om een huurwaarborg te stellen, zoals een rekening op jouw naam, een bankgarantie of een borgstelling door het OCMW of een andere persoon. Je hebt recht op de terugbetaling van de huurwaarborg als je geen schade hebt veroorzaakt aan de woning en je al je verplichtingen als huurder hebt nagekomen.
De huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds is een lening die je kan aanvragen als je een huurwaarborg moet betalen voor een woning of appartement in Vlaanderen. De lening is renteloos en moet binnen twee jaar terugbetaald worden. Je kan maximaal drie maanden huur lenen, met een minimum van 150 euro en een maximum van 1.800 euro.
De huurwaarborglening is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die moeilijk een huurwaarborg kunnen sparen of betalen. Om in aanmerking te komen voor de lening, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de huurwaarborglening, kan je een aanvraag indienen bij het Vlaams Woningfonds. Je moet hiervoor een aantal documenten meebrengen, zoals je identiteitskaart, je huurcontract, je loonfiches of andere bewijzen van inkomen, en een attest van de verhuurder dat hij akkoord gaat met de huurwaarborglening. Het Vlaams Woningfonds zal je aanvraag onderzoeken en je binnen de 30 dagen laten weten of je de lening krijgt of niet.
Als je de lening krijgt, moet je de huurwaarborg storten op een geblokkeerde rekening op naam van de verhuurder. Je kan dit doen via een overschrijving of via een bankcheque. Je moet ook een bewijs van storting bezorgen aan het Vlaams Woningfonds. Je moet de lening terugbetalen in maandelijkse schijven, die automatisch van je rekening worden afgehouden. Je kan ook vervroegd terugbetalen als je dat wil.
Een andere optie om aan geld te raken voor je huurwaarborg is door advies te vragen aan de mensen van Kredietadvies. Ze staan je graag met woord en daad bij om de geschikte lening boor jouw specifieke situatie te vinden. Contacteer hen vrijblijvend hier.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.