April 13, 2023
We willen allemaal wel een eigen woning; een plekje dat van ons is. Bovendien zijn experten het erover eens dat het investeren in een woning nog altijd de beste, veiligste en meest rendabele investering is. Aan de aankoop van een woning hangt echter een serieus prijskaartje. En dan volgt vaak de vraag: hoeveel kan ik afbetalen? Je wilt immers niet alles opgeven voor die hoop bakstenen en er zijn nog andere kosten die moeten betaald worden. Denk maar aan vaste kosten zoals water, elektriciteit, internet en je gsm-abonnement. En dan hebben we het nog niet gehad over de zomer- en skivakantie die je elk jaar maakt of de etentjes waar je zo naar uitkijkt. Wij bekijken hoeveel je precies kunt afbetalen en waar je rekening mee moet houden om ook nog een leven naast de hypothecaire lening te behouden.
Er is gelukkig een gouden regel die je kan helpen bij het bepalen van je maximale afbetaling. Als je deze gouden regel volgt, zou je in principe nog voldoende financiële ruimte moeten hebben om je andere dagdagelijkse zaken te behouden en al je andere kosten te kunnen betalen. Het is de zogenaamde regel van drie. Bij de regel van drie ga je jouw inkomen in drie delen. Elk deel gaat voor een bepaald doel gebruikt worden. Zo mag je maximaal 1/3 van je inkomen besteden aan het afbetalen van een hypothecaire lening of leningen in het algemeen.
Een andere derde van je inkomen houd je best opzij voor allerhande vaste kosten zoals elektriciteit, water en abonnementen en voor zogenaamde terugkerende variabelen. Met terugkerende variabelen bedoelen we bijvoorbeeld de jaarlijkse zomervakantie of de kleding die je koopt.
Tot slot is er nog een laatste derde van je inkomen dat je best opzij houdt voor de dagdagelijkse zaken zoals voeding of voor onvoorziene omstandigheden zoals de wasmachine die het begeeft of de hond die naar de dierenarts moet.
Voor je naar je bank stapt om een hypothecaire lening af te sluiten, is het handig en nuttig om alles eens op een rijtje te zetten. Zet je, eventueel samen met je partner, aan de tafel en bekijk hoeveel jullie samen verdienen en waar het geld maandelijks naartoe gaat. Vergeet geen zaken zoals maaltijdcheques of de tankkaart die je van je werkgever krijgt. Uiteindelijk zijn dit onrechtstreeks ook onderdelen van je inkomen. Net zoals je aan de uitgaande zijde rekening moet houden met abonnementen, verzekeringen of andere leningen die je hebt lopen.
Daarnaast kan het ook zijn dat je zelf nog spaarcenten opzij hebt staan zodat je de lening minder zwaar kunt maken door een eigen inbreng. De vraag die je jezelf echter moet stellen is: hoeveel spaargeld wil ik nog over houden. Het is moeilijk om hier een vast bedrag op te kleven omdat dit verschilt van gezinssituatie tot gezinssituatie.
Heb je deze zaken op een rij gezet, dan is het tijd om te bekijken hoeveel ruimte je nog hebt om een hypothecaire lening af te sluiten. Met deze gegevens kan je dan naar een bank stappen. De bank zal uiteindelijk een gelijkaardige berekening maken om na te gaan hoever je kunt gaan om het financieel gezond te houden. Maak je zelf echter al even de oefening vooraf dan ben je beter gewapend om tot een compromis te komen met je kredietinstelling.
Heb je toch nog twijfels over hoeveel je nu precies kunt afbetalen om financieel niet kopje onder te gaan, dan is het raadzaam om het advies van Kredietadvies in te winnen. Ze bekijken graag samen met jou wat er mogelijk is en waar je in dat geval de beste hypothecaire lening kunt krijgen.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.