April 13, 2023
Ondernemen is een kwestie van groeien, investeren, vooruitzien en hierbij risico’s nemen maar deze ook zo goed mogelijk proberen te beheersen. Bij het kijken naar de toekomst en het groeiplaatje komt op een bepaald moment ook de zakelijke hypotheek op tafel. Om je eigen bedrijfspand op de kop te tikken of je huidige onderneming future-proof te maken of te houden, heb je immers geld nodig. We bekijken samen met jou de voordelen van een zakelijke hypotheek, de rente en de verschillen met een klassieke hypotheek.
Een zakelijke hypotheek staat ook wel bekend als een bedrijfshypotheek of een ondernemingshypotheek. Zoals de naam al aangeeft, is deze hypotheek vergelijkbaar met een hypotheek die je aangaat voor de aankoop van je woning. In dit geval wordt het geld echter gebruikt voor de aankoop of de verbouwing van een bedrijfspand. Verwar dit niet met een gewone hypotheek want er zitten wel degelijk verschillen tussen beide leningen en met een gewone hypotheek kan en mag je bijvoorbeeld geen zakelijke aankopen doen en vice versa.
Zoals reeds aangegeven, bestaan er wel degelijk verschillen tussen een klassieke hypotheek en een zakelijke hypotheek:
Bij een bedrijfshypotheek zal je normaal gezien nooit het volledige bedrag voor je aankoop of verbouwing kunnen lenen. Er wordt steeds verwacht dat je een deeltje zelf zult betalen. Meestal is een kredietverstrekker bereid tot maximaal 80% van de kosten te ontlenen. Net zoals bij een klassieke hypotheek gaat ook hier een grondig onderzoek aan vooraf om de solvabiliteit van het bedrijf en de persoon in kwestie te onderzoeken.
Over het algemeen ligt de rente bij een zakelijke hypotheek iets hoger. Het risico voor de banken is over het algemeen iets groter waardoor de rente ook hoger ligt. Belangrijk om een zo laag mogelijke rente vast te krijgen, is om aan te tonen dat je onderneming financieel gezond is. Je kunt spijtig genoeg geen beroep doen op zaken zoals een aftrek van rente op je hypotheek.
Ondanks dat je een goed business plan zult moeten voorleggen en de bank zult moeten overtuigen van je financiële gezondheid loont het wel de moeite om te investeren in onroerend goed. Zoals zo vaak is dit nog altijd de beste investering die je kunt doen. Als uit grondig onderzoek van jouw zijde dan ook blijkt dat je als onderneming een zakelijke hypotheek kunt dragen, dan heeft dit vele voordelen:
Ondernemers die momenteel een pand huren, kunnen er vast over meespreken. Een bedrijfspand huren kost stukken van mensen. Door de aankoop van je eigen pand kan je op deze wijze alvast heel wat geld besparen en vaak liggen de maandelijkse afbetalingen, inclusief rente, van je zakelijke hypotheek gelijk of lager dan de maandelijkse huurprijzen die je betaalt.
Investeren in vastgoed, of het nu particulier of privé is, is nog altijd een goede beslissing. Je pand zal door de jaren heen enkel in waarde stijgen. Het is een toekomstgerichte beslissing die je op lange termijn financiële zekerheid biedt.
Als ondernemer een zakelijke hypotheek afsluiten, is niet altijd een fluitje van een cent. Ondernemers willen vooruit en zijn hierdoor bereid om risico’s te nemen, terwijl bij kredietverstrekkers het woord ‘risico’ de haren doet rechtstaan. Kredietverstrekkers willen zekerheid en stabiliteit. Deze twee uitersten combineren in de vorm van een zakelijke hypotheek is daarom niet altijd even eenvoudig. Bij Kredietadvies staan financiële zakelijke experten je graag bij om dit verhaal tot een goed einde te brengen. Contacteer Kredietadvies vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou en jouw onderneming kunnen betekenen.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.