April 13, 2023

Daar sta je dan… voor je ligt de grond van je dromen! In de wijk waar je altijd al hebt willen wonen, met al je vrienden en familie om je heen. De kans is echter groot dat je niet meteen over het kapitaal beschikt om de bouwgrond met eigen middelen te betalen. Je zult in dit geval geld moeten lenen voor je bouwgrond en een hypothecaire lening moeten afsluiten. Inderdaad, net zoals bij de aankoop van een woning kun je voor de aankoop van een bouwgrond ook een hypothecaire lening afsluiten. Laten we samen eens kijken wat dat precies inhoudt en waar je bij de aankoop en het lenen voor een bouwgrond op moet letten.

De kosten bij het kopen van een bouwgrond in je lening opnemen

Wie spreekt over de prijs van een bouwgrond denkt in de meeste gevallen enkel aan de aankoopprijs. En hoewel dit inderdaad het grootste deel van de uiteindelijke prijs zal uitmaken, zijn er toch nog andere kosten waar je best ook rekening mee houdt. 

Allereerst zijn er de registratierechten. De registratierechten zijn niet te onderschatten aangezien je bij de aankoop van een bouwgrond maar liefst 10 procent registratierechten moet betalen. Voor een bouwgrond van 200.000 euro komt dat dus op 20.000 euro neer. Dit vormt een groot verschil met de registratierechten voor de aankoop van een woning die maar 6 en soms zelfs maar 3 procent (bij energetische renovatiewerken) bedragen.

Naast de registratierechten zijn er ook nog de notariskosten. Deze notariskosten bestaan uit het ereloon enerzijds en de aktekosten anderzijds. Hierbij moet je rekenen op een bedrag van om en bij de 2 procent van de aankoopprijs. 

Welk bedrag kan je lenen voor een bouwgrond?

Nu we juist alle kosten voor de aankoop van een bouwgrond op een rij hebben gezet, stel je jezelf misschien de vraag “Welk bedrag kan ik nu lenen voor een bouwgrond?” . Kan ik enkel geld lenen voor de aankoop van de grond of kan ik ook alle andere kosten zoals de registratierechten en de notariskosten in deze lening mee opnemen? We kunnen je melden dat je bank of financiële instelling in de meeste gevallen enkel een hypothecaire lening voor de aankoopprijs van de bouwgrond zal toestaan. Het is dus best om op voorhand al wat eigen middelen opzij te hebben staan zodat je deze kunt gebruiken om de extra kosten te betalen. Hoe minder je trouwens moet lenen, hoe minder je op het einde van de rit ook extra zult hebben betaald. Eigen inbreng maakt een lening minder zwaar en het kan dus nooit geen kwaad om een deel zelf te financieren. Lukt het je echt niet om deze extra kosten uit eigen zak te betalen dan kan je nog altijd overwegen om deze kosten met een extra persoonlijke lening te betalen.

Vragen over lenen voor een bouwgrond of nieuwbouwwoning?

Wie voor de eerste keer geld moet lenen voor een bouwgrond of voor een nieuwbouw zit vast en zeker met heel wat vragen. We hopen er via dit artikel alvast een paar te hebben beantwoord, maar mocht je toch nog met andere vragen zitten of meer willen weten over hoeveel je kunt lenen en waar je de beste hypothecaire lening kunt vinden, dan kan je bij Kredietadvies terecht. Contacteer de experten van Kredietadvies vrijblijvend en krijg advies over hypothecaire leningen en alles wat daarbij komt kijken.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen