April 13, 2023

Het aangaan van een lening voor de aankoop van een woning is waarschijnlijk een van de belangrijkste en moeilijkste beslissingen in je leven. Je gaat immers een langetermijnverbintenis met een financiële instelling aan die een groot deel van je leven zal beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk dat je bij je uiteindelijke hypothecaire keuze voor de goedkoopste lening gaat. We kunnen ons voorstellen dat de lange resem cijfertjes en percentages bij de berekening het er niet eenvoudiger op maken. Het berekenen van de aflossingstabel kan dan een oplossing bieden. Een aflossingstabel geeft namelijk een duidelijk overzicht van wat je nu precies kunt verwachten van jouw hypothecaire lening.

Waar op letten bij het berekenen van de aflossingstabel?

Je vraagt je misschien af wat er nu precies in een aflossingstabel te zien is. Het gaat immers om meer dan enkel de maandelijkse aflossing die je moet betalen. Na het berekenen van de aflossingstabel zul je merken dat er naast de maandelijkse aflossing ook volgende zaken vermeld worden:

  • De looptijd van je lening
  • De verhouding tussen kapitaal en rente
  • De rentevoet die van toepassing is. Dit kan bij een variabele rentevoet immers verschillen van maand tot maand
  • De rest van het kapitaal dat nog moet afbetaald worden
  • Het totale bedrag dat ontleend wordt
  • Het totale bedrag dat je op het einde van de looptijd hebt afbetaald 

Het berekenen van de aflossingstabel

Aflossingstabel berekenen

Voor het berekenen van je aflossingstabel kan je twee zaken doen. Wil je meteen een idee hebben van wat je ongeveer zult moeten aflossen dan vind je op iedere website van een kredietinstelling wel een online simulatietool. We spreken echter bewust over ‘ongeveer’ want wat deze tool gaat doen, is de standaardtarieven van die dag of die week nemen en daar de berekening op baseren. Beter en correcter is om langs de kredietinstelling zelf te gaan of eens bij de mensen van Kredietadvies te checken. Er is immers altijd wel ruimte tot onderhandeling. Ben je bijvoorbeeld al lange tijd klant bij een bank en zit ook je hele familie bij dezelfde bank dan kan er heel wat korting worden geboden op het standaardtarief. En kleine veranderingen in de rentevoet kunnen op het einde van de looptijd een hemelsbreed verschil betekenen. Wees je daarom bewust van het feit dat het online berekenen van de aflossingstabel maar een richtpunt is en geen reële simulatie. 

De juiste aflossingstabel kiezen

Het is heel moeilijk om in het algemeen over de juiste of de beste aflossingstabel te spreken. Wie wat kan en wil betalen, is immers iets heel persoonlijk. Het beste advies is om te kiezen voor een aflossing die past binnen jouw budget. Er wordt hierbij vaak gesproken over de zogenaamde 40% regel. Idealiter spendeer je namelijk beter niet meer dan 40% van je inkomen aan het afbetalen van een hypotheek. Bij sommige kredietinstellingen neigt men zelfs meer naar de 30%. Op deze manier is de aflossing haalbaar zonder dat je daarvoor je hele leven overhoop hoeft te gooien.

Samen de aflossingstabel berekenen met Kredietadvies

Bij Kredietadvies zijn we al jaar en dag vertrouwd met het berekenen van de aflossingstabel. Aangezien deze tabel geen geheimen meer voor ons heeft, loont het de moeite om contact op te nemen met onze experten. Samen bekijken we wat voor jou de goedkoopste en beste lening is.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen